Voordelig, snel, professioneel!

Soorten gras

6 grassoorten voor verschillende doeleinden.

'Gras is toch gewoon gras?' Niets is minder waar.

Er zijn veel verschillende grassoorten. Indien u hiervan nog niet op de hoogte bent, zult u wellicht denken: ‘Gras is toch gewoon gras?’ Niets is minder waar. Hoveniers, tuinmannen en grasliefhebbers zullen moeiteloos de verschillende soorten gras voor u op kunnen noemen. Voor u is het ook belangrijk om te weten welke soorten gras er bestaan. Er zijn 6 soorten gras te onderscheiden.

De Latijnse naam is Lolium perenne. Deze soort wordt vaak gebruikt voor sportvelden en gemeentelijke grasvelden. De belangrijkste eigenschappen van Engels raaigras is dat dit soort gras onbehaard en glanzend is, de stengel aan de basis vaak rood is en zeer goed weerstand geeft aan betreding. Daarnaast vormt Engels Raaigras een dichte zode en groeit het zeer snel. Wanneer het gras jong is zijn de bladeren gevouwen, maar als ze ouder wordt vaak ook gerold.

Veldbeemgras wordt in het Latijn Poa Pratensis genoemd. Veldbeemgras is het soort gras dat veelal bij het inzaaien van gazons en sportvelden wordt toegepast. Veldbeemgras wordt gekenmerkt doordat een V-profiel is te identificeren. Bovendien heeft Veldbeemgras eigenschappen als een langzame ontwikkeling, 2 lijnen naast de nerf, droogtebestendig en goed bestand tegen winterse omstandigheden. Daarnaast kan Veldbeemgras goed tegen druk en is het eenvoudig te maaien.

Roodzwenkgras, Festuca Rubra, is een grasssoort dat veel wordt aangewend bij de aanleg van gazons. Indien Roodzwenkgras op kleigrond wordt gebruikt kan het Struisgras terugdringen. Roodzwenkgras wordt gekenmerkt door een dichte zode, de bladeren zijn gerold, kent een dunne ondergrondse uitloper en zijn goed weerbaar tegen de zon en kan makkelijk gemaaid worden. Met zijn stevige uitlopers wordt het dikwijls ingezet voor bermen.

Hardzwenkgras wordt in het Latijn Festuca Ovina genoemd. Dit is eigenlijk de botanische naam van deze grassoort. Hardzwenkgras komt niet veel meer voor in Nederland. De eigenschappen van Hardzwenkgras bestaan uit een open zode en het profiel van de bladeren is een priem met diepe nerven. Hardzwenkgras kan bovendien erg goed tegen droogte en is niet erg vatbaar voor de bekende grasziekten als rooddraad.

Struisgras wordt in het Latijn Agrostis Tenuis genoemd. Struisgras is een veel voorkomende gras soort. Struisgras komt voor in weilanden, bossen, in de berm en op vele heidegebieden en veengronden. Voor gazons is Struisgras een zeer populaire grassoort, omdat het onder meer goed resistent tegen droogte is. Struisgras vormt een dichte zode, herstelt zich snel, de nerven zijn duidelijk aanwezig en kan goed tegen kort maaien van het gras. Struisgras is de belangrijkste grassoort voor golfgreens.

Rietzwenkgras wordt in het Latijn Festuca Arundinacea genoemd. Rietzwenkgras is de langste van de grassoorten en kan wel tot 2 meter lang worden. Rietzwenkgras heeft een goede weerstand en kan zowel goed tegen vocht als tegen droogte. Rietzwenkgras heeft sterk afgeronde ribben, maar heeft juist losse zoden met beperkte horizontale uitlopers. De wortels van het Rietzwenkgras zitten diep in de grond geworteld waardoor het een sterke grassoort is. Rietzwenkgras is niet erg geschikt voor gebruik in een gazon.

Probeer ons uit en ontvang nu korting!

Vanaf 25 m² maaien maaien wij uw gazon, vaste prijsopgave vooraf.

Wilt u meer informatie over grassoorten en welke soort het beste is voor uw gazon? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Grasmaaien.nl is onderdeel van Hoveniersbedrijf & Kwekerij J. van Schoonhoven.