Voordelig, snel, professioneel!

Grastips

Voor het seizoen, tijdens het seizoen en na het seizoen.

Handige tips voor het maaien en verzorgen van uw gazon.

De beste tijd om het gazon te gaan verzorgen is wanneer de winter voorbij is en het gras opnieuw begint te groeien. Dit is eenvoudig te doen en kost bovendien ook niet veel tijd.

In het gazon komt veel onkruid voor die het zo genoemde “biljartlaken” kunnen veranderen in een bloemenzee. Doordat de messen van de grasmaaier de laag groeiende onkruiden niet verwijderen hebben deze de ruimte zich breder te verspreiden. Hierdoor kunnen ze zich uitbreiden tot een tapijt van breed uitstaande bladeren of een web van lange uitlopers, die het gras verstikken, lelijke platte plekken veroorzaken en zelfs ziektes en plagen bij zich kunnen dragen. Het beste is om deze onkruiden te verwijderen voordat het groeiseizoen begint. Hoe langer u wacht hoe meer tijd het onkruid heeft zich te verspreiden en hoe meer tijd het later zal kosten om het gazon weer onkruidvrij te krijgen.

In het seizoen is het van belang om regelmatig te maaien met een grasmaaier die scherpe messen heeft. Regelmatig maaien op een gemiddelde hoogte is effectiever dan onregelmatig maaien en heel kort maaien. De beste hoogte om op te maaien is 2,5cm. Hierdoor voorkomt u dat het gras te hoog wordt en daardoor onnodig veel voedingsstoffen verbruikt. Bijkomend voordeel is dat het gras hierdoor gestimuleerd wordt uit te stoelen, waardoor een dichte grasmat ontstaat, wat de kans op onkruidgroei vermindert.

Buiten het seizoen kunt u beter wat langer maaien, want buiten het groeiseizoen is het beter voor het gazon om het gras wat langer te laten zodat het minder kwetsbaar is. Datzelfde geld voor een droge zomer, omdat dan bij te kort maaien de kans bestaat dat het gras uitdroogt.

U kunt gebruik maken van onkruidbestrijdingsmiddelen om het gazon onkruid vrij te houden. Deze middelen hebben een specifieke werking omdat ze overblijvende onkruiden in het gazon moeten bestrijden zonder het gras te beschadigen. De meeste middelen bevatten bevatten die stoffen die breedbladige onkruiden uitschakelen door beïnvloeding van de groeiregulerende hormonen die planten nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling.

Om ervoor te zorgen dat het gras mooi groeit en zijn benodigde voedingsmiddelen krijgt is het van belang om 2x per jaar gazonmest te strooien. Vooral stikstof is hierbij belangrijk omdat dit zorgt voor een sterke bladgroei. De behoefte varieert per grondsoort. Op een lichte zandgrond is meer nodig dan op klei. Een tekort aan voedingsstoffen is te herkennen doordat de grasmat geelgroen wordt en traag groeit. Bemest na een nat seizoen als de voedingsstoffen uit de bodem zijn gespoeld royaler dan na een droog seizoen. De beste tijd om te bemesten is op een windstille in april of begin mei omdat het gras dan aan de groei is.

Mulchmaaiers (ook wel recyclen, multi-clip of bio-clip genoemd) worden steeds populairder. Deze machines snijden het gras meerdere keren, en blazen het versnipperde gras weer terug in de grasmat. Dit heeft als voordeel dat u geen maaisel hoeft op te slaan, te composteren of naar de gemeentewerf hoeft af te voeren. Dit kan u dus veel tijd besparen. Bovendien is het maaisel rijk aan voedingsstoffen en organisch materiaal en fungeert het als natuurlijke mest voor uw gazon. Als u kiest voor de mulch-techniek, is het van groot belang om voor een goed resultaat, 1x per week te maaien. De stukjes gemaaid gras verdwijnen en veranderen in een nuttige bemesting. De kleine stukjes gras worden in het gazon gedrukt door de luchtstroom die door het mes wordt gegenereerd. Deze stukjes composteren geleidelijk en bemesten het gazon. Dankzij de stukjes gras houdt het gazon het vocht beter vast, en er groeit dankzij deze manier van maaien niet zo snel mos in een goed bemest gazon.

Als deze maaitechniek uw voorkeur heeft, vink dan de optie “Mulchmaaien” aan op het aanvraag/offerte formulier.

Een dicht mostapijt is bijna altijd een teken dat er iets mis is met het gazon. Oorzaken kunnen zijn een slechte bewatering, te droge grond of dat de grond te zuur is. Daarnaast kan het zijn dat er niet genoeg licht valt of dat het gazon te kort gemaaid wordt. De beste manier om het mos te verwijderen is met een verticuteerhark of wanneer het een groot gazon betreft met een verticuteermachine.

Verbeter de drainage van slecht afwaterende of verdikte gazonds met een speciale gazondbeluchter of door de grasmat te prikken met een prikrol of met een tuinvork.

Als er naast mos liggend vetmuur of gewone veldbies in het gazon voorkomt, kan het zijn dat er een te hoge zuurgraad in het gazon is. Dit kan worden gemeten met behulp van een zogenoemde ph-meter. Wanneer er een te lage zuurgraad is moet men het gras met kalk bestrooien. Wanneer het mos is verwijderd en de zuurgraad weer in orde is, is het aan te bevelen een voorjaarsbemesting te geven omdat hierdoor het gras beter zal gaan groeien. Wanneer er na het verticuteren kale plekken zijn ontstaan, kan op die plekken opnieuw ingezaaid worden zodat mos en onkruid hier niet de kans krijgen zich te ontwikkelen in het gazon.

Probeer ons uit en ontvang nu korting!

Vanaf 25 m² maaien maaien wij uw gazon, vaste prijsopgave vooraf.

Wilt u meer informatie over het maaien en verzorgen van uw gazon? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Grasmaaien.nl is onderdeel van Hoveniersbedrijf & Kwekerij J. van Schoonhoven.